Hervorming rechtsbijstandsverzekering door nieuwe wet

Justitieminister Koen Geens kondigde in zijn justitieplan eerder al een belangrijke hervorming aan van de rechtsbijstandverzekering. Zo wil de minister de verzekering promoten bij het brede publiek door ze fiscaal voordeliger te maken. Na een lange discussie kreeg het wetsvoorstel recent groen licht.

Wat is een rechtsbijstandsverzekering?

Een rechtsbijstandverzekering beschermt je met juridische bijstand wanneer je door een bepaalde gebeurtenis schade lijdt of veroorzaakt. Dankzij een rechtsbijstandsverzekering kan je altijd vrijblijvend informatie inwinnen over je rechten, zelfs als er nog geen formeel, juridisch geschil bestaat.

Waarom nieuwe regels?

Justitieminister Koen Geens kondigde enige tijd geleden aan dat hij de regels rond de rechtsbijstandsverzekering wou hervormen. Op die manier wil de minister justitie toegankelijker maken voor het brede publiek, vertelt hij op zijn website: “Door de rechtsbijstandverzekering fiscaal aftrekbaar te maken, hopen we dat mensen zich op die manier kunnen beschermen. Iedereen kan immers in aanraking komen met justitie en in sommige zaken kunnen de kosten snel oplopen. Door een verzekering af te sluiten, kunnen mensen een hoge factuur achteraf vermijden.”

Wat betekent de nieuwe wetgeving?

De nieuwe wet stelt dat de premie voor een rechtsbijstandsverzekering fiscaal aftrekbaar is. Zo kan je een polis tot 310 euro inbrengen, waarvan je dan 40% terugkrijgt. Dit komt neer op een belastingvermindering tot 124 euro.

De wet stelt wel dat de rechtsbijstandsverzekeraar zijn klanten dan wel moet verzekeren tot minstens 13.000 euro in burgerlijke zaken, 13.500 euro in strafzaken en 6.750 euro in bouwgeschillen en echtscheidingen.

Blijf op de hoogte
Schrijf mij in
close-link
050 55 88 00 WhatsApp

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy