9 DINGEN DIE U NOG NIET WIST OVER UW BRANDVERZEKERING BIJ AG INSURANCE.

Als we u vragen waarvoor een brandverzekering dient, zegt u waarschijnlijk: “Om vergoed te worden na een huisbrand.” En gelijk hebt u. Misschien denk u ook nog aan waterschade of natuurrampen. Ook dat klopt. Maar een brandverzekering omvat veel meer dan dat.

Volgens de statistieken van Assuralia heeft 95% van de Belgische huiseigenaars een brandverzekering, ook wel ‘woonverzekering’ genoemd. Omdat deze verzekering naast brand ook uw inboedel dekt, is de laatste term meer gepast. Toch is een brandverzekering niet wettelijk verplicht, in tegenstelling tot bijvoorbeeld BA Auto. Het nut ervan bij schade aan uw huis en/of de inboedel is echter overduidelijk. Wat veel mensen niet weten, is dat de brandverzekering ook uw wettelijke aansprakelijkheid dekt in bepaalde gevallen, als de brand in uw huis zich bijvoorbeeld uitbreidt naar de buren. Maar dat is nog niet alles … Wij namen de ‘klassieke’ woonverzekeringen onder de loep en ontdekten dat ze heel nuttig kunnen zijn voor alledaagse problemen. Hieronder vindt u 9 situaties.

1. HUISSLEUTEL KWIJT

De terrassen van restaurants en cafés zijn eindelijk weer open! U spreekt af met uw vrienden Jan en Aïsha om iets te gaan drinken en te klinken op de vrijheid. Maar als u terug thuiskomt, vindt u uw sleutels niet meer. U hebt alles doorzocht. Uw jaszakken, uw auto, uw tas, … U moet de feiten onder ogen zien: u bent ze kwijt en hebt uzelf buitengesloten. Op de koop toe steekt er een frisse wind op. Jan en Aïsha nemen de telefoon niet op, ze slapen waarschijnlijk al … Er is maar één oplossing: de bijstandsdienst van uw brandverzekering bellen. Die stuurt meteen een slotenmaker en betaalt de kosten zodat u snel onder de wol kan kruipen!

2. KOOKPLAAT NAAR DE HAAIEN

‘s Zondags met uw gezin ontbijten … Heerlijk! De kinderen zijn al uit hun bed geslopen om de tafel te dekken. U snoozet nog even voor u naar beneden gaat … Maar dat was buiten die hevige knal en de kreten van de jongste gerekend. U raast de trap af en weet meteen hoe laat het is: Eva is op een stoel geklommen om de pot choco in de kast te pakken … En die heeft ze op de keramische kookplaat laten vallen. De chocopot is intact, maar uw kookplaat is naar de haaien. Uw brandverzekeringspolis omvat een waarborg ‘Glasbreuk’ die gebarsten keramische kookplaten dekt. Het enige wat u te doen staat, is uw verzekeringsadviseur bellen om de schade te melden. Een boterham met een dubbele laag choco hebt u nu wel verdiend.

3. ONDOORZICHTIGE RAMEN

Heerlijk om de kinderen te zien ravotten in de tuin. Maar door dat verouderde en aangedampte raam zien ze er toch maar wat wazig uit. Ook in dit geval kan de waarborg Glasbreuk van uw brandverzekering (Top Woning van AG, bijvoorbeeld) tussenkomen om ondoorzichtige ramen*​ te vervangen en de waterdichtheid ervan te garanderen. Het enige wat u te doen staat, is uw verzekeringsadviseur bellen … en uw glazenmaker.

*Het ondoorzichtig worden van elke ruit wordt beschouwd als een afzonderlijk schadegeval. Dit betekent dat de vrijstelling voorzien in het contract geldt per ondoorzichtig geworden ruit.​

4. BEDORVEN VOEDINGSWAREN

U hebt een geweldig weekend aan zee doorgebracht met oma en opa. Maar als u thuiskomt, slaat het noodlot toe: de stroom is uitgevallen, de hele straat ligt urenlang plat … De volledige inhoud van uw diepvriezer is bedorven. Wat een verspilling! Uw brandverzekering kan tussenkomen om het verlies van al die voedingswaren te vergoeden: de eendenborst, het pak diepvrieserwten, en niet te vergeten de 5 liter vanille-ijs die u zorgvuldig had verstopt en waar u nu al spijt van hebt … Nogmaals, neem best zo snel mogelijk contact op met uw verzekeringsadviseur om de schade aan te geven.

5. UW BRANDVERZEKERING VERHUIST MEE

Na maanden zoeken, tientallen huisbezoeken, honderden advertenties op internet, is het zover: u hebt het huis van uw dromen gevonden met die grote tuin waar de kinderen zo graag een glijbaan en een trampoline willen zien staan! Het compromis is getekend en u hebt het gevoel dat u niets ander doet dan sorteren, inpakken, weggooien, … Uw huis staat vol dozen. Maar het is allemaal voor een goed doel. Wist u dat uw brandverzekering mee met u verhuist? Zodra u de sleutels van uw nieuwe woning hebt, bent u zowel op het nieuwe als op het oude adres verzekerd. Met Top Woning van AG bijvoorbeeld, blijft u tot 120 dagen verzekerd op beide adressen!

6. TIJDELIJK ONDERKOMEN

Het oude televisietoestel van oom Philippe overnemen was misschien toch niet zo’n goed idee … Nadat u het toestel in het stopcontact steekt, ontstaat er kortsluiting en breekt er een hevige brand in huis uit. Hierdoor zijn verschillende kamers verwoest en is uw huis tijdelijk onbewoonbaar. Een zware klap, maar uw verzekeraar is er voor u. Ook voor de kosten die u maakt omdat u tijdelijk ergens anders moet gaan logeren. Het is misschien niet uw eigen huis, maar u hebt intussen tenminste een dak boven uw hoofd.

7. KOSTEN IN VERBAND MET NIEUWE BOUWNORMEN

Als gevolg van de brand is een groot deel van uw huis volledig verwoest en moet het opnieuw worden opgebouwd. Dat gaat u enkele tienduizenden euro’s kosten. Gelukkig bent u goed verzekerd. Naast de emotionele klap, vraagt u zich af hoe de wederopbouw zal verlopen … U woont al zo lang in uw huis dat er heel wat normen zijn veranderd. Het goede nieuws is dat uw verzekeraar de extra kosten in verband met de nieuwe verplichte normen dekt. Een zorg minder. U kan met een gerust hart naar de toekomst kijken.

8. DIEFSTALDEKKING THUIS ÉN OP VAKANTIE

Om tot rust te komen, boekt u een week vakantie in Zuid-Frankrijk. Na de opeenvolgende lockdowns en problemen zal dit deugd doen. U neemt natuurlijk ook uw laptop en uw tablet mee om uw favoriete series te bekijken. Maar wat als er brand- of waterschade optreedt waardoor uw nieuwe tablet volledig beschadigd raakt? Of gestolen wordt in uw vakantiewoning? Geen nood. De diefstalverzekering van uw hoofdverblijf geldt ook in uw vakantiewoning, zelfs aan de andere kant van de wereld.

9. BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID OOK GEDEKT OP VAKANTIE

Na een sportieve mountainbiketocht laat u een bad vollopen. Eva en Arthur plonzen met veel plezier in het zwembad. U besluit om erbij te duiken … en vergeet ondertussen uw bad. Het water loopt over en beschadigt de badkamervloer van het mooie vakantiehuis … Geen nood, uw woonverzekering is met u meegereisd en dekt uw aansprakelijkheid voor de schade in uw vakantiewoning. Geniet dus maar verder van uw vakantie!

Ongetwijfeld wist u niet u in al deze situaties kon rekenen op uw brandverzekering. Ook Top Woning voorziet deze dekkingen. Ontdek snel wat deze verzekering nog meer voor u in petto heeft.

Blijf op de hoogte
Schrijf mij in
close-link
050 55 88 00 WhatsApp

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy